huurwoning vinden tips

Je gaat misschien voor het eerst op jezelf wonen of jullie willen samen een woning huren. Er zijn verschillende situatie en redenen waarom je op zoek kan zijn naar een huurwoning. In deze tijd is het niet eenvoudig om een (betaalbare) woning te vinden. De vraag is groot en het aanbod is klein. De huiseigenaren hebben veel te zeggen waardoor de prijzen van huurwoningen, voornamelijk in steden, blijven stijgen. Toch is het belangrijk om nuchter na te denken en niet te snel een beslissing te maken. In dit artikel lees je een aantal tips waar je op moet letten bij het huren van een woning.

Stel haalbare eisen

De eerste twee tips voor het zoeken en vinden van een geschikte huurwoning is het op een rijtje zetten van je/jullie eisen.

Tip 1: de locatie

Dit begint bij de locatie. Waar willen jullie gaan wonen? Is de afstand naar studie/werk of andere locaties eenvoudig af te leggen? De locatie bepaalt voor een groot deel de huurprijs van een woning. Wanneer je in de stad een woning wil huren is het wellicht interessant om ook net buiten de stad te kijken als je niet te veel wil uitgeven.

Tip 2: de huurprijs

Naast de locatie is de huurprijs ook sterk afhankelijk van het woonoppervlak. Je kan het beste op het internet kijken om je zo te oriënteren wat er op dit moment wordt aangeboden voor de huurprijs die jij in gedachte hebt. Zo zie je gelijk of het realistisch is wat je in je hoofd hebt. Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden met of deze prijs exclusief overige kosten is of inclusief. Hoeveel deze extra kosten zijn is afhankelijk van de woning maar zullen voor een eengezinswoning van 100m² met energielabel F een paar honderd euro per maand bedragen. Bij een energiezuinig huis zal dit een stuk minder zijn.

Tips 3: op de juiste manier zoeken

Er zijn verschillende manieren om een leuke huurwoning te vinden. Soms heb je het geluk dat je toevallig iets tegen het lijf loopt via een bekende. Maar het kan op dit moment ook een lange zoektocht zijn. Er zijn verschillende platformen die je sneller kunnen helpen aan een woning. Wanneer het echt lastig wordt kan je er ook voor kiezen om een woning tijdelijk te huren. Een woning onderverhuren wordt in deze tijd steeds vaker gedaan. Zo heb je toch een woning en heb je wat meer tijd om rond te kijken naar een woning voor onbepaalde tijd.